Wat is een passief inkomen?

Een passief inkomen is het tegenovergestelde van een actief inkomen. Een passief inkomen is een wederkerend inkomen waarvoor je niet steeds opnieuw hoeft te werken.

Het is in tegenstelling tot actief inkomen dus niet direct gekoppeld aan arbeid, zoals bijvoorbeeld loondienst waar je in feite tijd en arbeid inruilt voor geld.

Één van de bekendste voorbeelden van passief inkomen is rente. Denk bijvoorbeeld aan de rente die je over het geld op je spaarrekening ontvangt. Voor de rente heb jij niet hoeven werken wat het een vorm van passief inkomen maakt.

Het is echter niet zo dat je er niets voor hoeft te doen als je een passief inkomen wilt opbouwen. Hoewel dit door het woord ‘passief’ wellicht zo lijkt, is niets minder waar. Je zult het geld toch echt eerst zelf op je spaarrekening moeten zetten om er rente over te kunnen ontvangen.

Passief inkomen is een inkomen wat je verdient door een aantal keer te ‘investeren’ waardoor je een blijvende inkomstenstroom realiseert. Een inkomstenstroom waar je niet steeds opnieuw tijd in hoeft te steken. En dat maakt een passief inkomen passief!

Voorbeelden van passief inkomen

Naast rente zijn er talloze andere vormen van passief inkomen. Denk bijvoorbeeld aan je pensioen of de AOW. Na jarenlang hard gewerkt te hebben en premies te hebben betaald, ontvang je zodra je met pensioen bent maandelijks een uitkering. Voor het geld wat je maandelijks ontvangt, hoe je niet meer te werken en dus spreken we van een passief inkomen.

Een ander bekend voorbeeld van passief inkomen is dividend. Stel dat jij hebt geïnvesteerd in aandelen van Shell, dan haal jij hier elk kwartaal een passief inkomen uit aan dividend. Shell keert namelijk ieder kwartaal dividend uit.

Hoeveel geld je hiermee verdient, is uiteraard afhankelijk van hoeveel aandelen jij hebt gekocht. Maar één ding wat zeker is, is dat jij op die manier geld verdient zonder er op dat moment fysiek wat voor te doen. Het enige wat je in dit geval hoeft te doen, is beleggen in aandelen.

Nog een voorbeeld van passief inkomen is geld verdienen met affiliate marketing. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om een passief inkomen op te bouwen met affiliate marketing.

De reden hiervoor is dat het een relatief makkelijke manier is om een passief inkomen op te bouwen en dat je er geen startkapitaal voor nodig hebt.

Kun je financieel onafhankelijk worden met een passief inkomen?

Ja, zeker. Wanneer jouw passief inkomen hoger is dan je vaste lasten ben je in principe financieel onafhankelijk. Je hoeft namelijk niet meer fysiek te werken om je rekeningen te kunnen betalen.

Het is voor iedereen mogelijk om een passief inkomen op te bouwen en dus ook voor iedereen mogelijk om financieel onafhankelijk te worden. Alleen ontstaat een passief inkomen natuurlijk niet uit het niets. Je zult dit zelf op moeten bouwen.

Lees ook: Passief inkomen realiseren in 2021? Ontdek hoe jij direct kunt starten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *