Geld verdienen met Multi Level Marketing

Is het écht mogelijk en zo ja, hoe gaat dat in zijn werk?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Multi Level Marketing (MLM) is een veelbesproken onderwerp in de wereld van marketing. MLM wordt ook wel Network Marketing genoemd, en is daar zeker een vorm van. Waar Network Marketing ook alleen de directe verkoop aan je eigen netwerk van vrienden en familie kan zijn, gaat MLM veel verder dan dat. Door sommigen wordt MLM gewoonweg bestempeld als een “piramidespel”. Maar wat is daarvan waar?

In dit artikel leg ik uit wat Multi Level Marketing inhoudt, wat er allemaal wel en niet waar is over de piramidespel beschuldigingen en natuurlijk: hoe jij geld kunt verdienen met Multi Level Marketing. Tot slot geef ik je ook nog wat onmisbare hints en tips om jouw MLM ervaring tot een succes te brengen.

Inhoudsopgave

Zo werkt Multi Level Marketing

Met Multi Level Marketing spoort een bedrijf zijn distributeurs (verkopers) aan om, naast directe verkopen, nieuwe verkopers te zoeken. Alle verkopers, die zich vaak alleen bezighouden met de promotie en verkoop, verdienen commissies op elke individuele verkoop. Daarnaast krijgen verkopers een deel van de commissies die verdient zijn door de door hun geworven nieuwe verkopers. Op een rij gezet betekent dit:

 • Verkopers promoten en verkopen via hun eigen netwerk voor een commissie op elke verkoop.
 • Elke verkoper kan andere verkopers werven, waarvoor de eerste verkoper een commissie ontvangt.
 • Op hun beurt kunnen deze nieuwe verkopers weer hun eigen nieuwe verkopers werven.

Enkele voorbeelden van MLM bedrijven zijn Oriflame, Herbalife en LR Health & Beauty.

Nieuwe verkopers werven: Downline en Upline

Het meest kenmerkende van Multi Level Marketing is de werving van nieuwe verkopers door bestaande verkopers. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Denk aan registratie met naam en adres, waarbij jouw naam als werver wordt genoemd, of registratie over het internet. In dat laatste geval is zelfs registratie met cookies, iets wat we ook tegenkomen bij Affiliate Marketing, een mogelijkheid.

Bij dit systeem van meerdere lagen (ofwel “multi level”) van verkopers heet de lijn naar beneden “downline” en vice versa “upline” voor de lijn van verkopers naar boven. Er worden daarbij verschillende namen gebruikt voor deze verkopers:

 • Sponsors
 • Distributeurs
 • Ambassadeurs
 • Consultants
 • Vertegenwoordigers

Er zijn vaak levels of rangen te verkrijgen binnen het Multi Level Marketing bedrijf (bijvoorbeeld: “Senior Consultant”). Deze krijg je door zelf veel verkopen te doen en/of nieuwe verkopers te werven. Dit wordt beloond met hogere commissies en erkenning in het hele team.

Verschillen tussen Multi Level Marketing en een piramidespel

Verkopers geworven door verkopers, die op hun beurt zelf weer verkopers werven: het heeft al snel een piramidevormig karakter. Maar toch zijn er een aantal grote verschillen die MLM apart zetten van een piramidespel. In veel landen, waaronder Nederland, is geld verdienen met MLM gewoon legaal.

Bij een piramidespel gaat het meestal om een investering, waarbij de inleg van alle investeringen naar boven toe wordt herverdeeld. Bij Multi Level Marketing is dat niet het geval en kost het vaak helemaal niks om te beginnen, je kunt alleen verdienen. Andere verschillen zijn:

 • Het MLM bedrijf is wel geïnteresseerd in meer verkopers, maar niet zo zeer in een hogere piramide. Voor het bedrijf is juist een steeds bredere piramide, met meer verkopers in de upline interessant.
 • Met MLM weet je als nieuwe verkoper vooraf wat je commissie zal zijn op een verkoop. Je weet dus precies waar je aan begint en kunt voor jezelf beslissen of je voor deze commissie wilt werken. Hetzelfde geldt voor de commissies over de door jouw geworven verkopers, ook dit is vooraf duidelijk. Met een piramidespel weet je wel je inleg, maar niet wat je verdient (als er al iets te verdienen valt).
 • In het geval van Multi Level Marketing gelden er gelijke kansen voor iedereen. Wie het hardst werkt, zal simpelweg ook het meeste verdienen. Bij een piramidespel ontvangen verkopers lager in de downline minder commissie. Zij moeten een deel van hun commissie afstaan aan de upline verkopers boven hen, waardoor het voor nieuwe verkopers bijna onmogelijk is om hogerop te komen en meer geld te verdienen.

Geld verdienen met Multi Level Marketing. Hoe doe je dat?

Voor de meeste Multi Level Marketeers, en vooral in het begin, zijn commissies op verkopen het hoofdinkomen. Deze lopen op naarmate je beter presteert, en je kunt natuurlijk je eigen verkopers werven.

Oplopende commissies op verkopen

Je verkoopprestaties worden door het bedrijf bijgehouden, en met formules of targets wordt bepaald hoe goed je presteert. Hoe dit precies berekend wordt verschilt licht per bedrijf, maar om geld te verdienen met MLM zijn sales het belangrijkst. Je moet hierbij goed letten op de afzetmarkt:

 • Verkopen BINNEN het eigen netwerk: dit komt veel voor, waarbij verkopers producten aanbieden en de klant overhalen om ook verkoper te worden. Vaak gaat het hier om een subscription op een product dat periodiek wordt geleverd en zijn er voordelen of kortingen wanneer de klant besluit om ook verkoper of partner te worden.
 • Verkopen BUITEN het eigen netwerk: dit zijn verkopen aan nieuwe klanten en brengt geld van buiten het netwerk in. Bovendien brengen nieuwe klanten vaak ook weer een nieuw netwerk met zich mee.

Bedenk wel dat dit tijd in beslag neemt. Je zult je kredietwaardigheid bij het bedrijf op moeten bouwen om die hogere commissie te verdienen.

Je eigen MLM netwerk uitbreiden

Na verloop van tijd kun je je eigen downline netwerk opbouwen. Dit kan best moeilijk zijn en vergt doorzettingsvermogen en overtuigingskracht. Lukt het je toch? Dan verdien jij een extra commissie op elke verkoop van de verkoper die je geworven hebt.

Je denkt misschien meteen aan vrienden en familie, maar dat kan gevoelsmatig best moeilijk zijn om te doen. Als je serieus bent om geld te gaan verdienen met Multi Level Marketing, kun je het beste zakelijk en privé gescheiden houden.

Wat moet je in je hebben als Multi Level Marketeer?

Een Multi Level Marketeer worden is niet voor iedereen. Een parttime Multi Level Marketeer verdient ongeveer €250,- tot €500,- per maand. Vooral in het begin gaat het langzaam, en je zult er de nodige tijd en energie in moeten steken voordat je echt geld gaat verdienen met Multi Level Marketing.

Echter kun je als het eenmaal loopt enorme bedragen verdienen met MLM en de groeipotentie is onbegrensd. Het uitbreiden van je netwerk is in zekere zin tot in het oneindige mogelijk.

De twee belangrijkste eigenschappen die je als Multi Level Marketeer moet bezitten zijn enthousiast zijn over wat je doet, en een gezond portie doorzettingsvermogen.

 • Enthousiasme: als verkoper moet je overtuigd en enthousiast over komen over het product dat je aanbiedt. Succesvol een verkoop afronden moet je een gevoel van tevredenheid geven. Als je er geen plezier in hebt zal je het waarschijnlijk niet lang volhouden.
 • Doorzettingsvermogen: je gaat hier niet snel rijk van worden. Sterker nog, ongeveer de helft stopt na een jaar al weer. Om geld te verdienen met Multi Level Marketing moet je doorzettingsvermogen hebben. Je moet de producten blijven aanbieden, klanten blijven opzoeken en mogelijke nieuwe verkopers blijven aanspreken. Blijf dus sterk in je schoenen staan.

Motivatie hebben, en vooral motiverend zijn, zijn ook belangrijke eigenschappen die je verderop zullen helpen. Als je je eigen downline hebt moet je deze blijven motiveren om verkopen te maken.

Meer en meer verkopers werven lijkt een goed idee, maar aan een succesvol team van verkopers, die veel sales blijven maken, verdien je het meest. Dan kun je veel geld verdienen met MLM (sommigen meer dan €200.000,- per jaar), vooral als het je fulltime werk is.

Belangrijke hints en tips voor Multi Level Marketing

Hier zijn de 4 belangrijkste hints en tips als je wilt beginnen met Multi Level Marketing:

 • Doe onderzoek naar het bedrijf. Bestaat het nog maar kort? Dan is het waarschijnlijk een scam. Doet het bedrijf al meer dan 5 jaar aan MLM, dan zijn ze waarschijnlijk wel te vertrouwen. Nog steeds twijfels? Controleer dan of het bedrijf is aangesloten bij Vereniging Directe Verkoop Nederland.
 • Doe marktonderzoek naar hun producten. Is de markt al verzadigd, of is er helemaal geen aanspraak voor hun producten? Dan kun je beter verder zoeken.
 • Bekijk hoeveel instappen kost. Is de instapprijs hoger dan €500 zonder dat je hier iets voor terug krijgt? Dan is het waarschijnlijk een scam.
 • Lees heel goed na wat je commissie is, hoeveel je verdient en hoe je nieuwe verkopers kunt werven.

Is geld verdienen met MLM iets voor jou?

Je hebt nu gelezen wat Multi Level Marketing inhoudt en hoe je er geld mee kunt verdienen. Of het iets voor jou is, is volledig aan jou om te bepalen.

Ik hoop je met dit artikel in ieder geval goed op weg te hebben geholpen. Mocht je nog vragen hebben over Multi Level Marketing, laat dan hieronder een reactie achter.

Succes!

Lees ook: Geld verdienen: De 100 beste manieren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *