Geld verdienen met LinkedIn? Marketingstrategieën voor de grootste professionele netwerksite!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
LinkedIn Logo

De wereld van de social media verspreidt zich in hoog tempo. Waar gisteren een social media profiel als persoonlijk visitekaartje werd gebruikt, is het vandaag een verlenging van jezelf. Deze grote interconnectiviteit betekent dat veel mensen direct bereikbaar zijn.

Om geld te verdienen met LinkedIn moet je weten hoe je deze mensen effectief bereikt. En op deze pagina behandel ik de beste marketingstrategieën en verdienmodellen, zodat jij een vliegende start kunt maken op dit platform.

Inhoudsopgave

Wat is LinkedIn?

LinkedIn is een social media website waar mensen netwerken aanleggen. Met meer dan 700.000.000 gebruikers brengt het de professionele, dat wil zeggen de werkende en werkzoekende, wereld bij elkaar op één platform.

Je profiel omvat jou als persoon, maar ook je professionele ervaring. Alles waar een werkgever, werknemer of een ander bedrijf mogelijk interesse in heeft. Misschien kun je LinkedIn beter als een Social Network website zien, want het gaat vooral om het opbouwen van een netwerk van contacten. 

Profielen op LinkedIn

LinkedIn is vooral bedoeld voor natuurlijke personen. Ook als een bedrijf een LinkedIn profiel heeft dan is dit via een natuurlijk persoon: De eigenaar of iemand die namens de eigenaar mag spreken.

Het grote verschil met Facebook is dat LinkedIn vooral draait om het professionele leven. Je profiel is onder de streep een curriculum vitae (CV). Zo kunnen geïnteresseerden zien wat je allemaal in je mars hebt.

Denk daarbij in de eerste plaats aan werkgevers op zoek naar nieuw talent. Maar ook freelancers en bedrijven onderling op zoek naar partners.

User content op LinkedIn

Gebruikers van LinkedIn plaatsen een variatie aan content. Vaak gaat het om updates op hun werk, of de zoektocht naar een werkgever. Maar ook nevenactiviteiten, die vaak toch met werk te maken hebben, worden vermeld. Denk bij dat laatste aan opleidingen, cursussen, trainingen en relevante hobby’s. 

Besteedbaar Inkomen

De aard van LinkedIn zorgt ervoor dat de meeste gebruikers een MBO-4 opleiding of hoger hebben en een baan of bedrijf. Ze hebben meestal dus een besteedbaar inkomen of zijn daar naar op zoek. Met de juiste marketingstrategie valt er zeker geld te verdienen met LinkedIn, als je weet in te spelen op de (professionele) behoeftes van deze doelgroep.

geld verdienen met LinkedIn

Inkomsten genereren met LinkedIn

Voor de praktische kant van geld verdienen met LinkedIn heb ik 5 marketingstrategieën uitgelicht. Dit zijn de meest voorkomende methodes om jouw aanbod bij de juiste LinkedIn gebruiker te brengen.

Om geld te verdienen met LinkedIn is het belangrijk dat je de juiste doelgroep aanspreekt: Het zogenaamde Targeting. Maar LinkedIn is hier in veel gevallen makkelijker mee dan bijvoorbeeld Facebook. LinkedIn gebruikers zetten hun CV, en dus hun professionele interesses en behoeftes, op hun profiel. 

1. Affiliate Marketing

Met affiliate marketing bied je het product van een ander bedrijf aan, tegen een commissie. Elke keer als een klant, via jouw advertentie, het product koopt krijgt jij een deel van de opbrengst. Je neemt de promotie van een product dus over voor een vergoeding. Hoe beter jij bent met deze promotie, hoe meer er mee valt te verdienen.

Op LinkedIn loopt dit via de LinkedIn Ads. Je maakt via dit platform een advertentie aan, naar aanleiding van je affiliate promotie. Er zijn online meerdere affiliate netwerken te vinden waar je ook al promotiemateriaal zoals banners, en natuurlijk jouw unieke affiliate link aangeleverd krijgt. 

2. Promoted Posts

Met een promoted post, of promoted content, wordt een advertentie op de News Feed geplaatst. Behalve een kleine vermelding dat het om een promotie gaat lijkt deze post geheel natuurlijk. Met Digital Marketing geeft deze manier van promotie vaak de beste resultaten.

Je doet ook dit via LinkedIn Ads, waar je je doelgroep accuraat kunt targeten. 

3. Network Marketing

Met Network Marketing, ook wel Multi Level Marketing genoemd, verkoop je producten of diensten voor een commissie op elke verkoop. Dit lijkt op affiliate marketing, maar met een paar grote verschillen:

  • Network Marketing is persoonlijk en je verkoopt direct aan je contacten. Het is dus belangrijk dat je een relevant netwerk hebt opgebouwd op LinkedIn die je kunt benaderen.
  • De compensatie voor Network Marketing ligt per verkoop vaak veel hoger, en heeft veel meer rankings, levels, enzovoort waar je in kunt groeien.
  • Met Network Marketing kun je ook geld verdienen door nieuwe partners te werven. Over de omzet van je door jou aangebrachte partners ontvang je ook commissie of een bonus.

Om geld te verdienen op LinkedIn met Network Marketing is het belangrijk dat je netwerk past bij het soort product dat je aanbiedt. 

4. Traffic genereren

Je hebt een webwinkel of een blog en je wilt traffic richting die website aantrekken. LinkedIn is verantwoordelijk voor bijna twee derde (64%) van alle traffic van social media naar een bedrijfswebsite. Met andere woorden, heb je een website waar je iets verkoopt (direct of affiliate) dan is LinkedIn je belangrijkste bron voor traffic.

Hier zijn de belangrijkste tips voor het genereren van traffic:

  • Een goed profiel: Zorg ervoor dat je met je echte naam en een foto van je gezicht te zien bent. Zorg daarnaast voor een goed geschreven profiel, met een kort maar krachtig verhaal over wat je doet en waar je voor staat.
  • Links naar resources: Heb je een blog, of een webwinkel met een blog daaraan vast, biedt dan relevante blog artikelen aan op je profiel. Zorg er vooral voor dat het een antwoord biedt op vragen of problemen binnen jouw doelgroep.
  • Aansluiten bij groepen: Sluit je aan bij groepen in jouw doelgroep. Doe mee aan gesprekken en stel zelf nieuwe onderwerpen voor. Op die manier raken mensen geïnteresseerd in jouw profiel en zien ze de links naar jouw website, blog of artikelen.
  • Maak een bedrijfsprofiel: Heb je een bedrijf, dan is een bedrijfsprofiel essentieel. LinkedIn is zo belangrijk geworden dat je je bedrijfsprofiel moet zien als een verdiepte About Us pagina.
  • Betaal ervoor: Alle begin is moeilijk, en soms is het goedkoper om ervoor te betalen. Je kunt simpelweg betalen voor ads naar jouw website. Maar denk ook aan freelancers om content te schrijven die aanslaat bij jouw doelgroep.

5. Headhunting

Headhunters, ook wel Koppensnellers of Vacature Vullers genoemd, zijn mensen die voor bedrijven op zoek gaan naar nieuwe werknemers. De headhunter brengt nieuwe talenten in contact met bedrijven die daarvoor een vacature hebben. Dit gebeurt tegen een commissie.

De meeste headhunters werken via een rekruteringsbureau. Een bedrijf meldt bij dit bureau dat ze vacatures vervuld willen hebben en jij gaat als headhunter dan op zoek naar de geschikte kandidaat.

LinkedIn is de ideale plek om dit te doen, want er zijn via de zoekfunctie altijd genoeg mensen te vinden die op zoek zijn naar een nieuwe carrière.

Twee belangrijke tips om geld verdienen met LinkedIn

Hier zijn de twee belangrijkste tips die je kunt krijgen als het gaat om geld verdienen met LinkedIn, maar vaak over het hoofd worden gezien. 

  • Doelgroep: Zorg dat je targeting en/of je netwerk past bij het product of oplossing die je aanbiedt. Bij alle vorige methodes om geld te verdienen met LinkedIn is het duidelijk dat je eerst moet nadenken over je doelgroep.
  • LinkedIn Groups: LinkedIn heeft veel groepen waar je bij kunt treden. Er is altijd wel een groep te vinden voor jouw doelgroep. Wil je beginnen met geld verdienen met LinkedIn, dan kun je het beste beginnen je netwerk op te bouwen in een LinkedIn Group.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *