Geld verdienen met dropshipping? Complete uitleg en 10 belangrijke tips!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Dropshipping is de laatste jaren erg populair geworden. Het is het meest spraakmakende verdienmodel dat door webwinkels wordt gebruikt om hun assortiment te vullen. Als je dit leest wil je meer te weten komen over het onderwerp, of je wilt weten hoe je zelf geld kunt verdienen met dropshipping.

In dit artikel bespreek ik dit verdienmodel, hoe het werkt in de praktijk, en hoeveel geld je kunt verdienen met dropshipping. Ook ga ik in op de voor- en nadelen en hoe je op een verantwoorde manier dropshipping kunt gebruiken voor je eigen webwinkel.

Inhoudsopgave

Wat is dropshipping en hoe werkt het?

Dropshipping houdt in dat je de producten van een andere leverancier aanbiedt op jouw platform. Als webwinkeleigenaar betaal je dan geen inkoop voor de aangeboden producten. In plaats daarvan koop je de producten per stuk in bij de originele verkoper, als een klant deze bestelt via jouw webwinkel.

Je hebt dan geen inkoop vooraf, geen voorraad en vaak worden zelfs de verscheping en retourneringen voor je geregeld.  

Dropshipping Store

Dit is de webwinkel waar de producten worden aangeboden. Meestal gebeurt dit via een CMS (Content Management System), zoals WooCommerce. Deze platforms maken het inrichten van een webwinkel een stuk gemakkelijker, en je kunt hiermee vaak de producten direct van de leverancier ‘importeren’. Het proces loopt dan als volgt:

 • Je importeert een product van een leverancier op je webwinkel. Vaak krijg je hiervoor direct beschrijvingen en afbeeldingen mee geïmporteerd. Deze kun je eventueel aanpassen of vertalen.
 • Een bezoeker van je website ziet het product zonder enige verwijzing naar de daadwerkelijke leverancier.
 • Als een klant een product koopt krijgt de leverancier automatisch de benodigde gegevens aangeleverd zoals naam en adres. Deze handelt dan de verzending af.
 • Met een volledig geautomatiseerd systeem komt het geld van de klant op jouw rekening te staan en wordt het bedrag verschuldigd aan de leverancier ook direct afgeboekt.

De Leverancier

De leverancier levert de producten die je aanbiedt op je webwinkel. De leverancier regelt de inkoop of productie, de voorraad, de verscheping en vaak ook retourneringen van klanten. Leveranciers komen er in twee vormen:

 • Business-to-Business leveranciers: Deze leveren hun producten alleen aan andere bedrijven, bijvoorbeeld jouw webshop. Vaak gaat het hier om één soort product of assortiment waarin dit bedrijf zich gespecialiseerd.
 • Business-to-Consumer leveranciers: Dit zijn leveranciers die tevens verkopers zijn. Zij verkopen hun producten direct aan de eindconsument op een ander platform, meestal AliExpress.

Welk soort leverancier de beste keuze is ligt aan de niche die je hebt gekozen voor je eigen webwinkel.

Hoeveel kun je verdienen met dropshipping?

Op jouw webwinkel vraag je een meerprijs (de markup) voor het product van de leverancier. Om geld te verdienen met dropshipping is het belangrijk om te zorgen voor een goede consumentenprijs. Houd daarbij het volgende in de gaten:

 • Welke prijs betaal jij aan de leverancier?
 • Welke prijzen hanteren je concurrenten voor hetzelfde product?
 • Kan de klant ook direct bij de leverancier kopen (business-to-consumer)?
 • Welke andere kosten je maakt voor de promotie van dat product (of productlijn).

Met deze informatie kun je een goed prijspunt bepalen waarmee je de kosten van je marketing kunt terugverdienen, en winst kunt gaat maken. 

De voor- en nadelen van dropshipping

Als webwinkeleigenaar is marketing je belangrijkste taak. Je wilt zoveel mogelijk van je tijd investeren in het aantrekken van traffic naar je verkooppagina. Dropshipping kan je daarbij helpen, door tijdsbesparing en het aanbieden van populaire producten.

Maar als het je makkelijk rijk zou maken, zou iedereen het doen. We zetten naast de voordelen ook de grootste nadelen op een rij.

Voordelen van dropshipping

 • Relatief gemakkelijk in opzet met bijvoorbeeld WooCommerce of Shopify.
 • Zelf geen zorgen om voorraad of inkoop.
 • Weinig tot geen kosten om op te zetten, je betaalt alleen voor webhosting.
 • Veel tijd en geld over voor marketing.

Nadelen van dropshipping

 • Je bent haast altijd duurder dan de originele aanbieder/leverancier, vooral als het gaat om Business-to-Consumer leveranciers.
 • (Erg) lange levertijden aan de klant, vaak weken of maanden.
 • Jij bent het aanspreekpunt van de klant, ook als je niks kon doen aan bijvoorbeeld vertraging of beschadiging.

Hoe kun je starten met geld verdienen met dropshipping?

De eerste stap om een dropshipping store op te zetten is de webhosting. Je kunt een website hosten bij een groot aantal providers, of je kiest voor een ready-made platform zoals shopify.

De Dropshipping Store opzetten

Met een CMS zoals WooCommerce of Shopify is de opzet van een dropshipping store relatief gemakkelijk. Je zet eerst je webwinkel op zoals jij dat wilt. Vervolgens gebruik je plugins van de leverancier om de producten te importeren naar je webwinkel.

Hoe vind je goede producten en leveranciers? 

Het belangrijkste onderdeel van een dropshipping store is de leverancier. Goede leveranciers kun je online vinden door te zoeken naar “dropshipping supplier” en dan jouw niche of keyword. Binnen deze lijst ga je dan op zoek naar de beste leverancier voor jou door af te gaan op de volgende punten:

 • De leverancier hanteert concurrerende prijzen waardoor je zelf ook nog wat overhoudt.
 • Ze zijn gemakkelijk te bereiken en spreken een taal die jij ook begrijpt.
 • De leverancier heeft een goede reputatie en werken met een geautomatiseerd systeem.
 • Ze vullen de niche in met voor jou relevante producten.

Dropshipping of Affiliate Marketing?

Dropshipping is niet hetzelfde als Affiliate Marketing. Met Dropshipping neem jij als retailer een assortiment over van één of meerdere leveranciers. Je website heeft het uiterlijk van een webwinkel die je onderhoudt en met producten vult. Jij bent ook het aanspreekpunt van de klant.

Met Affiliate Marketing heeft de ‘partner‘ niks te maken met de verkoop, niet eens met het klantcontact, en houdt zich alleen bezig met de promotie. Dit kan met een blog of bijvoorbeeld een YouTube kanaal dat zich voor de rest niet bezighoudt met het verkopen van producten.

10 belangrijke tips voor de opzet van een dropshipping store

Hier zijn 10 belangrijke tips als je geld wilt verdienen met dropshipping. 

 • Gebruik een Content Management System en optimaliseer het proces. Dit geldt voor zowel het importeren van nieuwe producten als het afhandelen van een verkoop.
 • Zoek een niche in de markt en specialiseer je webwinkel daarnaar. Het is verleidelijk om elk lucratief product die je vindt aan te gaan bieden op je website maar dit werkt uiteindelijk averechts.
 • Doe onderzoek naar de populariteit van een product. Erg populaire producten kunnen lucratief zijn maar vaak springen er ook erg veel dropshippers bovenop. Hoe makkelijker een klant een goedkoper alternatief kan vinden, hoe moeilijker het is voor jouw om nog winst te maken.
 • Business-to-Consumer leveranciers zijn makkelijker over te halen om jouw leverancier te zijn, maar ze zijn vaak wel duurder omdat ze zelf ook retailers zijn.
 • Zorg bij het aanspreken van Business-to-Business leveranciers dat je een verzorgd uitziende website hebt en schrijf een professionele email. Dit verhoogt de kans dat ze je toelaten.
 • Bestel een product dat je aan wilt bieden eerst zelf. Dan weet je of het een goed product is voor jouw webwinkel, en kun je beter vragen van klanten beantwoorden.
 • Helaas zijn er ook louche leveranciers (vooral via AliExpress) die het niet al te nauw nemen met productbeschrijvingen. De afbeeldingen en beschrijvingen en het daadwerkelijke geleverde product zou in Nederland als misleiding worden gezien. Nog een reden om eerst een product zelf te bestellen.
 • Personaliseer je productbeschrijvingen. De aangeleverde productbeschrijvingen passen vaak niet in de stijl van jouw unieke website, of zijn niet in het Nederlands.
 • Als je het product ook al besteld hebt, kun je ook zelf foto’s nemen. De slimmere klant kan een standaard geleverde afbeelding in een zoekmachine voeren (bijvoorbeeld Google Images). Alle andere webwinkels die deze afbeeldingen gebruiken zullen dan ook naar voren komen. Met je eigen foto’s is dit niet het geval.
 • Vermijd enorme markup prijzen. Het lijkt aantrekkelijk om enorme winstmarges te verlangen, maar meestal zijn de prijzen van de leverancier een reflectie van de kwaliteit van het product. Als je producten van goedkope kwaliteit voor veel te duur verkoopt, zul je het moeilijk krijgen om een vaste klantenkring op te bouwen.

Is geld verdienen met dropshipping iets voor jou?

Je hebt na het lezen van dit artikel een goed beeld van dit verdienmodel, je weet nu wat het inhoudt en hoe je geld kunt verdienen met dropshipping. Het is nu aan jou om te bepalen of jij hier mee aan de slag gaat of toch op zoek gaat naar een ander verdienmodel.

Als je liever minder risico’s en verantwoordelijkheden hebt, raad ik je aan om je eens te verdiepen in affiliate marketing. Het wordt ook wel het gouden verdienmodel genoemd.

Affiliate marketing is simpel gezegd het promoten van andermans producten of diensten in ruil voor commissie. Het grootste verschil met dropshipping is dat je niet op zoek hoeft naar leveranciers en ook niet verantwoordelijk bent voor de klantenservice.

In onderstaand artikel leg ik je uit wat affiliate marketing is en vind je een compleet stappenplan.

>> Geld verdienen met Affiliate Marketing? Compleet stappenplan en tips!

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *