Geld verdienen met copywriting? Zo verdien jij geld als tekstschrijver!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Geld verdienen met teksten schrijven. Je hoort het de laatste tijd steeds vaker. We leven niet voor niets in een digitale wereld waar steeds meer online kansen zijn. Zo bestaat ook de mogelijkheid om geld te verdienen met copywriting. Hiervoor heb je echter wel bepaalde kennis nodig.

Voor veel mensen is niet duidelijk waar ze moeten beginnen, hoe ze het moeten aanpakken en hoe ze deze wens waar kunnen maken.

Wil jij ook weten hoe je al schrijvende jouw geld kunt verdienen? Lees dan mee over de wereld van copywriting en start vandaag nog! In dit artikel vertel ik je namelijk alles wat je moet weten.

Een introductie: Wat is copywriting nou eigenlijk?

Je zult de term ongetwijfeld vaak langs hebben horen komen. Een ‘copywriter’ of ‘tekstschrijver’, betekent dit hetzelfde? In essentie gaat het om hetzelfde: je geld verdienen met teksten schrijven.

Onder copywriting wordt verstaan: het schrijven van wervende teksten voor commerciƫle doeleinden. Online is dit ontzettend van belang en er zijn dus absoluut kansen in deze markt om aan de slag te gaan. Als je dit wilt worden dan zul je je moeten gaan specialiseren in schrijven van commerciƫle teksten zoals webteksten.

Je hebt ook tekstschrijvers die zonder doel schrijven. Als je geld gaat verdienen met copywriting schrijf je echter altijd met een doel. Je ziet dit beroep vaak terugkomen in de sectoren marketing en ook communicatiebureaus. Het is dus op een bepaalde manier schrijven, een professionele manier.

Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je geen humor kunt toevoegen. Natuurlijk is humor – waar dit kan – een zeer goede toevoeging. Het draait niet altijd alleen om de content. Het gaat er vooral om voor wie de tekst wordt geschreven. Is dit voor jongeren of voor ouderen? Op wat voor website wordt deze blog geplaatst? Allerlei factoren waar je rekening mee moet houden.

Overigens ben je niet zomaar copywriter. Je schrijft – zoals genoemd – teksten met een bepaald doel voor ogen en als je dit op professionele basis voor bedrijven doet dan kun je jezelf copywriter noemen.

Dan komt vaak de vraag naar voren of je jezelf al als zodanig kunt beschouwen na het schrijven van een aantal teksten. Het antwoord luidt: nee, dat kan niet. Je moet dat echt op professionele basis doen voor verschillende organisaties en het liefst ook al langere tijd. Al doende leert men, dus vandaag starten met oefenen is doorgaans het beste!

Wat kun je precies verdienen als copywriter?

Als we het hebben over ‘geld verdienen met teksten schrijven’ is het niet onbelangrijk om te weten wat je kunt verdienen. Het draait tenslotte om een inkomen en het is heel fijn om te zien wat je nou eigenlijk kunt verdienen, zodat jij gericht te werk kunt gaan. Daarom is in dit onderdeel uiteengezet wat je precies kunt verdienen.

Laten we allereerst vooropstellen dat er op internet veel verschillende prijzen te vinden zijn. Goedkoop is niet altijd duurkoop, je betaalt soms al veel te snel voor een tekst. Geld verdienen met copywriting betekent in het begin simpelweg dat je niet te veel kunt vragen. Je hebt immers nog maar net ervaring en je kunt uiteraard lang niet altijd bieden wat een ervaren iemand kan. Maar besef je wel dat je misschien van nature al beter schrijft dan iemand die al jarenlang hetzelfde werk doet.

Een gebruikelijke wijze die wordt gehanteerd om prijzen te bepalen is de volgende. Je begint met een tarief per woord af te spreken, bijvoorbeeld 3 of 5 cent per woord. Dat is nog redelijk laag, maar een goed begin. Wat je ook kunt doen is een vaste prijs per tekst vragen. Een uurtarief is ook gebruikelijk maar kan soms voor problemen zorgen, want het is soms moeilijk te berekenen hoe lang je precies bezig gaat zijn met een tekst. De ene keer heb je de tekst zo klaar, de andere keer doe je er veel dingen naast of werk je tegelijkertijd aan een andere opdracht. Niet ideaal, daarom kun je bij sommige teksten beter een prijs met woord of een vaste prijs per tekst rekenen. Of een starttarief hanteren.

Je kunt beginnen met een paar tientjes per uur als je wel overweegt om een uurtarief te berekenen. Dat is geen probleem; die mogelijkheid bestaat ook. Je kunt dit verder opbouwen naar 50, 60 of 70 euro per uur, hoe meer ervaring en hoe meer papieren, hoe meer geld je kunt gaan vragen uiteraard.

Nu de vraag, hoe ga je beginnen?

Hoe start je als copywriter?

Het is natuurlijk de vraag hoe je kunt starten. Heel fijn dat je nu hebt besloten om aan de slag te gaan met teksten schrijven en om geld te gaan verdienen met het schrijven van teksten. Geld verdienen met copywriting is het doel, je moet echter eerst weten hoe je start.

Het is aan te raden om eerst veel leswerk te doen en te oefenen voor een aantal tekstbureaus. Eventueel kun je dan na een tijdje voor jezelf beginnen als jij beter weet hoe het werkt en zeker weet wat jij kunt aanbieden.

Sommige mensen schrijven voor meerdere opdrachtgevers, dat is ook heel gebruikelijk. Zeker als je jezelf als ondernemer ziet en ook wilt dat de Belastingdienst jou als ondernemer zal gaan beschouwen, is het een vereiste dat je voor meerdere opdrachtgevers aan de slag gaat.

Nu jij weet hoe je ongeveer gaat starten is het ook belangrijk dat je je tijd in gaat plannen. Het is namelijk verraderlijk werk aangezien je dit altijd en overal kunt doen. Daarom het volgende.

Tips voor jouw werkweek

Er zijn al veel mensen die problemen hebben met het scheiden van werk en privƩ. Dit wordt alleen maar lastiger gemaakt aangezien dit werk dus online plaatsvindt. Terwijl jij typt kunnen de kinderen om je heen hangen, in je ooghoek zie je de was nog staan of moet je dat ene apparaat nog repareren. Kortom: alles loopt door elkaar heen.

Een eerste tip is dat je elke zondag je agenda inplant. De ochtend kun je bijvoorbeeld vrijplannen om aan de teksten te werken, dan houd je even pauze. Vervolgens een of twee uurtjes opruimen en andere dingen doen zodat je daarna weer fris aan de slag kunt. Het zal voorlopig allemaal online en thuis plaatsvinden dus het is een uitstekend plan om daar alvast goed mee aan de slag te gaan, hoe je dat gaat indelen.

Geld verdienen met copywriting is een erg goed idee als je van lezen en schrijven houdt. Maar ook als je er iets minder van houdt is het een goede oefening. Dan zal het uiteraard wat langer duren voordat jij de woorden op papier krijgt maar dat geeft niks. Wie heeft immers gezegd dat het snel moet gaan? Iedereen moet leren en het is een proces. Zolang het middel en het doel maar zichtbaar en duidelijk blijven, kan het geld verdienen beginnen!

Wanneer zien we jouw eerste tekst voorbij komen op het internet?

Is geld verdienen met copywriting iets voor jou?

Aangezien jij op deze pagina beland bent en dit artikel tot het einde gelezen hebt, ga ik ervan uit dat je serieus overweegt om geld te gaan verdienen met het schrijven van teksten. Of geld verdienen met copywriting Ć©cht iets voor jou is, kan jij natuurlijk alleen zelf bepalen.

Een waardevolle tip die ik je wil geven is het volgen van de cursus ‘Copywriting in 30 dagen’ van Edward Hendriks. Aan de hand van 30 eenvoudige dagelijkse lessen en zijn 20 jaar lange ervaring op het gebied van copywriting leert hij je alle kneepjes van het vak wat ervoor zorgt dat jij direct meer resultaat zult gaan behalen met de door jou geschreven teksten.

cursus copywriting in 30 dagen

Wil jij ook jouw teksten verbeteren om direct meer resultaat te behalen?

Start dan via onderstaande button vandaag nog met de cursus copywriting in 30 dagen en profiteer van de tijdelijke introductiekorting!

GA DIRECT NAAR DE TIJDELIJKE KORTINGSPAGINA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *